Realizirajući zaključke godišnje Skupštine, u ponedjeljak 28. 1. 2019. predat je prijedlog za posthumnu dodjelu Plakete Grada Sarajeva dopredsjedniku FDT Jasminu Džindi. U suradnji sa kolegicama i kolegama na Filozofskom fakultetu, FDT je prikupilo veliki broj dokumenata koji govore o značaju rada i djela profesora Džinde, kao i izraze podrške ovom prijedlogu koje smo dobili od eminentnih osoba, znanstvenika i institucija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Prijedlog je upućen Gradskom vijeću Grada Sarajeva i nadamo se da će dobiti potrebnu podršku i dodjelom Plakete iskazati poštovanje prema djelu Jasmina Džinde, ali i znanstvenom radu, kulturnom i znanstvenom promoviranju Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće. Imajući u vidu da je prošle godine u Italiji objavljena knjiga posvećena našem dopredsjedniku Društva, jasno je da je njegovo djelo, kao malo koji znanstveni opus u BiH, nadišlo granice naše zemlje. Nema sumnje da ime Jasmina Džinde i danas predstavlja jedno od svjetala koje je Sarajevo obilježavalo kao respektabilan i priznat evropski centar kulture i znanja.

U ponedjeljak 24. 12. 2018. godine održana je godišnja Skupština FDT, kojom je predsjedavao prof. dr. Damir Marić, predsjednik Skupštine Društva. Na Skupštini su usvojeni izvještaji o radu, finansijskom poslovanju, organizaciji i aktivnostima Društva, kao i programi rada za 2019. godinu. Izvještaje je podnio predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović. Zaključeno je da je FDT u 2018. godini realiziralo predviđene aktivnosti, te je čak u nekim segmentima učinilo više od planiranog. Opća je ocjena sudionika Skupštine da je doprinos FDT razvoju znanosti u BiH danas već nezaobilazna stavka u sagledavanju znanstvenih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Theoria će u narednom periodu nastaviti sa razvijanjem svojih organizacijskih potencijala i znanstvene infrastrukture, što neizostavno uključuje i dalji razvoj izdavačke djelatnosti. Nakon radnog dijela Skupštine, upriličen je i prigodan koktel za članove i prijatelje FDT, na kojem je nastavljena razmjena mišljenja i razgovori o mogućnostima djelovanja u narednom periodu.

 

Stranica 1 od 15