Jedan od najvećih filozofa današnjice i nesumnjivo najznačajniji fenomenolog druge polovice 20 stoljeća Bernhard Waldenfels, u svojoj knjizi Reisetagebuch eines Phanomenologen. Aus den Jahren 1978-2019, osvrnuo se na desetak stranica na svoje gostovanje u Sarajevu 2003. Waldenfels je opisao svoje putovanje u Bosnu i Hercegovinu, razgovore sa predsjednikom FDT prof. dr. Samirom Arnautovićem, koji je bio i njegov domaćin tokom boravka u našoj zemlji. On je naveo dijelove razgovora koje je tih dana vodio sa profesorom Arnautovićem i veoma afirmativno pisao o našoj zemlji.

Dolazak Waldenfelsa u BiH i predavanja koje je tom prilikom u nekoliko dana održao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, bio je, mada nezvanično, sadržinski početak rada FDT. Nakon Waldenfelsovog boravka, FDT je i zvanično registrirano kao udruženje filozofa. Tako je iz pera jednog od najvećih filozofa s kraja 20. stoljeća, opisan početak rada FDT.

Knjiga Reisetagebuch eines Phänomenologen predstavlja obimno djelo u kojem Waldenfels izlaže paletu životnih svjetova sa kojima se iskustveno sreo i komunicirao sa njima. Stavljajući ih u formu putopisa, Waldenfels izlaže svojevrsnu panoramu suvremenog svijeta, koji, kako on pokazuje, može biti globalan samo gledajući iz perspektive tehnološke povezanosti, ali suštinski predstavlja živu raznolikost, kako u pojavnosti, tako i u mišljenju. Stoga je uvrštavanje putovanja u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, od velike važnosti u kulturnom i geopolitičkom smislu, a iznad svega predstavlja priznanje radu profesora Arnautovića i FDT.

U nedavnoj prijateljskoj komunikaciji Bernharda Waldenfelsa i Samira Arnautovića, govorilo se o stanju filozofije u našoj zemlji i reformi kroz koju je prošao Odsjek za filozofiju, kao i planovima za dalji rad FDT. Tom prilikom je Bernhard Waldenfels izrazio spremnost da ponovno dođe u Sarajevo, čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Objavljivanje Waldenfelsovih utisaka i mišljenja iz dana gostovanja u Sarajevu, kao uvažavanje filozofskog mišljenja Samir Arnautovića, predsjednika FDT, svakako predstavljaju priznanje i Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Nema sumnje da će novi dolazak Waldenfelsa i predavanja koja će tom prilikom održati, biti i nova potvrda međunarodnog značaja i ugleda koji FDT uživa čak i kod najznačajnijih imena današnje filozofske misli.