U Sarajevu je u 77. godini života preminuo profesor emeritus Rasim Muminović.

Profesor Muminović rođen je 1935. godine  u Trijebinama kod Sjenice, a svoje obrazovanje započeo je u Sarajevu gdje je završio Gazi Husrev-begovu medresu i Učiteljsku školu. Studij filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a na Filozofskom fakultetu u Beogradu i postdiplomski studij etike. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Muminović ostat će upamćen kao izuzetan predavač koji je više od četrdeset godina predavao predmet Historija filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ali i kao jedan od najznačajnijih intelektualaca ovog dijela Evrope. Osim izuzetnog opusa koji ostaje kao najjasnije svjedočanstvo intelektualnog rada profesora Muminovića, znanje koje je prenio svojim studentima predstavlja njegovu najznačajniju zaostavštinu zbog koje će misao profesora Muminovića nastaviti da živi i oblikuje filozofsku misao u Bosni i Hercegovini.

Upornim i savjesnim profesionalnim radom profesor Muminović je dao najznačajniji doprinos internacionalizaciji filozofije u Bosni i Hercegovini i prvi je naš filozof sa važnim internacionalnim referencama. Odlaskom profesora Muminovića, Bosna i Hercegovina je izgubila svog najznačajnijeg filozofa i jednog od rijetkih intelektualaca koji je svojim životom svjedočio i potvrđivao ono što je govorio u svojoj etičkoj misli.