ODRŽAN SIMPOZIJI “KULTURA KONFLIKTA I NJENO PREVLADAVANJE III”

U organizaciji FDT na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je 27. 2. 2018. održan simpoziji “Kultura konflikta i njeno prevladavanje III”. Treći simpoziji pod ovom temom, donio je zanimljiva izlaganja mlađih istraživača i izuzetno plodne rasprave koje su inicirala ova izlaganja. Istraživački rezultati govore da živimo u konfliktnom društvu, čija je forma života data kao kultura konflikta. Mogućnosti prevladavanja ovog stanja svoje polazište imaju u literaturi, ali njihova realizacija mora biti sadržana u interpretaciji fenomena svijeta u kojem živimo.

 U tom smislu se kao otvoreni problem pojavljuje artikulacija vrijednosti u vremenu tehnoloških relativizacija društvenih odnosa. Pitanje životnih svjetova i njihovog umrežavanja, zamjenjuje tradicionalno tematiziranje socijalizacije i socijalne evaluacije. Značaj filozofije ovdje se pokazuje kao nezamjenjiv i nenadomjestiv.

Fenomeni kulture konflikta ne nalaze se samo u konfliktnim situacijama, nego se iskazuju i u načinima razumijevanja upravljanja društvenim procesima. Kultura konflikta je stanje neodrživo za razvoj i ispunjenje životnih impulsa. Stoga je njeno prevladavanje imperativ modernog mišljenja. Simpoziji je pokazao da mnogostrukost značenja zahtijeva opsežnija istraživanja i kontinuirano analiziranje glavnih faktora društvenih tokova. Jedan od zaključaka ovog skupa je nužnost nastavka rasprava o mogućnostima prevladavanja kulture konflikta i transformiranja društvenih procesa u pravcu modernih tokova i suvremenih vrijednosti.

 

IMG 0792