ODRŽAN TREĆI MEMORIJAL JASMIN DŽINDO

 

 U prepunoj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Sarajevu 29. 10. 2019. održan je Treći memorijal Jasmin Džindo. Prisutne je u ime FDT pozdravio predsjednik Društva prof. dr. Samir Arnautović. On je istakao da je Memorijal Jasmin Džindo tradicionalna manifestacija FDT, koja za cilj ima sjećanje na dopredsjednika Društva prof. dr. Jasmina Džindu. Memorijal se na taj način svrstava u manifestacije koje promoviraju kulturno sjećanje i upozoravaju na one koji su svojim radom dali doprinos promociji Bosne i Hercegovine, a više nisu među nama. Jasmin Džindo svakako spada u takve istaknute pojedince, što dokazuje i ovogodišnja posthumna dodjela Plakete Grada Sarajeva profesoru Džindi. To je novi dokaz da njegovo djelo još uvijek živi i određuje našu suvremenost.

U ime Filozofskog fakulteta u Sarajevu prisutnim se obratio prof. dr. Salih Fočo, prodekan za finansije Fakulteta. On je, kao Jasminov kolega, istakao nemjerljiv doprinos koji je za života dao na razvoju i promociji Filozofskog fakulteta u međunarodnim okvirima. Fočo je ovom prilikom istakao da se stiču uvjeti da Katedra za italijanski jezik i književnost preraste u Odsjek, za što je osnove postavio njen osnivač profesor Džindo. Svojim znanjem i velikim radom on je doprinio uvažavanju Filozofskog fakulteta u zemljama EU, posebno u akademskoj zajednici Italije.
Dokaz tome je i objavljivanje knjige posvećene Jasminu Džindi, koja predstavlja sjećanje na našeg profesora i dešavanja u Sarajevu tokom opsade kojoj je glavni grad Bosne i Hercegovine bio izložen. Knjiga je objavljena u Italiji, kod renomiranog izdavača, a autori tekstova objavljenih u njoj su istaknuti talijanski lingvisti i kulturni djelatnici/spisatelji. O značaju ove publikacije govorio je doc. dr. Mirza Mejdanija, koji je bio prijatelj i asistent našeg dopredsjednika. On je istakao da knjiga svjedoči značaju djela Jasmina Džinde i predstavlja ozbiljno znanstveno priznanje njegovom doprinosu razvoja talijanistike i BiH i šire.
Pored Mejdanije, na Memorijalu su govorili i Nerma Kerla, asistentica na Katedri za talijanski jezik i lektorica talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Zana Ekiz. Memorijal je završen prigodnim koktelom, na kojem je nastavljen razgovor o liku i djelu profesora Jasmina Džinde.