ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA FDT

Ovogodišnja Skupština FDT održana je 29. 12. 2017. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao prof. dr. Damir Marić, predsjednik Skupštine FDT. U radnom dijelu sjednice usvojeni su izvještaji o radu, finansijski izvještaj za proteklu godinu i plan rada za 2018. godinu. Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni. Predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović je naglasio da će Društvo u narednom periodu morati napraviti određene iskorake u pravcima djelovanja u kojima do sada nismo iskazivali interes.

 

 

U tm smislu Inernacionalni filozofski simpoziji nije planiran za narednu godinu, ali su planirane aktivnosti na organizaciji javnih predavanja međunarodno respektabilnih filozofskih imena. FDT ima ugled u međunarodnim okvirima, koji obezbjeđuje interes najznačajnijih svjetskih imena filozofije da dođu u Sarajevo, održe predavanja i učestvuju u raspravama. Djelovanje FDT stoga ima nesumnjiv značaj za razvoj znanosti u Bosni i Hercegovini, kulturni život i modernizaciju našeg društva, mada u posljednjih šest godina takav značaj nije praćen podrškom nadležnih institucija.

Nakon usvajanja izvještaja, prof. dr. Damir Marić je otvorio “svečani dio“ ovogodišnje skupštine, posvećen 15 godina djelovanja FDT, na koji su pozvani i prijatelji Društva, osobe iz javnog života koje su proteklih godina podržavale naš rad. Istaknut je značaj FDT za bosanskohercegovačko društvo i neophodnost daljeg djelovanja u pravcu afirmiranja Bosne i Hercegovine kao evropske države. Prisutni gosti su izrazili svoju podršku i spremnost da skupa sa članovima FDT i u budućnosti rade na afirmaciji filozofske misli, znanosti i kulture uopće. Naglašeno je da 15 godina djelovanja FDT ima veliki značaj za prilike koje vladaju u našem društvu i predstavlja nadu za neku perspektivniju budućnost filozofske i znansvene misli na našim prostorima.