U utorak 12. 10. 2021. godine održan je prvi radni dan simpozija “Ideja Evrope i Evropska unija”. Ovo je prvi simpozij u periodu pandemije, koji je održan uz primjenu svih epidemioloških mjera.
Prvog radnog dana tematiziran je odnos evropske tradicije i zbiljnosti koja danas određuje život u Evropi. Skoro svi izlagači naglasili su da Evropska unija u svojoj politici ne slijedi ideju Evrope i da je mnogo više dio globalnog kretanja kapitala i liberalne ekonomije, nego evropske tradicije i onoga što određuje suštinu evropskog kulturnog naslijeđa. Politika Evropske unije u mnogim aspektima iznevjerava humanističku tradiciju Evrope i gotovo u potpunosti je potčinjena pragmatičkim interesima liberalnog kapitalizma. U svjetlu takvih razmatranja problematizirano je i pitanje realiteta mogućnosti slobodnog djelovanja i slobodnog društva zasnovanog na principima humanizma. Naglašeno je i to da se politika Evropske unije u mnogo čemu pojavljuje kao djelovanje suprotno duhu Evrope. U svemu tome izlagači su izrazili i jasno stajalište da se o Evropskoj uniji na Zapadnom Balkanu treba govoriti kao o mogućnosti, ne i imperativu. U tom smislu Evropska unija ima značajne aspekte suprotstavljenosti ideji Evrope, ali predstavlja realnost koja može za naš region predstavljati priliku za unapređenje odnosa.
Prvog dana izlaganja prisutni su mogli čuti referate Miše Kulića, Jovana Babića, Samira Arnautovića, Tomislava Tadića, Ivana Čule, Eve Kamerer i Šejle Avdić.