U četvrtak 21. 5. 2013. otvoren je XIII filozofski simpoziji, koji je ove godine bio naslovljen temom “Dijalog moderne ili sukob civilizacija“. Ovim simpozijem je nastavljeno tradicionalno godišnje okupljanje filozofa u organizaciji Filozofskog društva Theoria. Kako je prilikom otvaranja simpozija istakao predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović, zahvalnost za ovogodišnju organizaciju ovog znanstvenog skupa dugujemo isključivo Općini Centar Sarajevo i načelniku Dževadu Bećireviću. Općina Centar je i ove godine podržala organiziranje filozofskog simpozija, načelnik Bećirević je i osobno dao podršku nastavku organiziranja ovog skupa.

Prvog dana simpozija istaknut je značaj kulture za dijalog i pokazano da se tolerancija može razvijati samo kroz kulturu i razvojem kulture. U tom smislu moderna se može razumijevati kao bitno dijaloški određena epoha ljudskog postojanja, u kojoj se nasuprot konfliktima i sukobima postavlja sučeljavanje mišljenja i prevladavanje konfliktnosti. Poseban aspekt i specifičnost situacije koja za rezultat ima negaciju duha, u razumijevanju aktualne situacije moderne daje se u ekonomskoj globalizaciji. U datim okolnostima, negira se ne samo tradicija moderne, nego i specifičnosti ljudske egzistencije, što dovodi do bitnih promjena u suvremenom društvu.

U dugim i veoma bogatim diskusijama, razmatrani su različiti načini i mogućnosti razumijevanja modernog svijeta, kao i stanja pred-moderne i ne-moderne, koja karakteriziraju dobar dio današnjih društava. U raspravama je sudjelovao veći broj prisutnih, što je imalo i poseban značaj za sagledavanje svih aspekata tematskog problema.