PROMOCIJA KNJIGE PROF. DR. SAMIRA ARNAUTOVIĆA

U utorak, 13. 11. 2018. godine, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je promocija knjige “Estradna znanost i kultura konflikta: epistemologija društva zasnovanog na neznanju” autora prof. dr. Samira Arnautovića.

O knjizi, njenoj aktuelnosti, te važnosti za lokalni i globalni kontekst, govorili su recezenti prof. dr. Mišo Kulić i prof. dr. Damir Marić, prof. dr. Faruk Čaklovica te autor knjige prof. dr. Samir Arnautović. Moderatorica promocije je bila v. ass. Džana Rahimić, MA.

 

Prof. dr. Mišo Kulić je govorio o ozbiljnosti jednog od ključnih problema kojima se knjiga bavi, a taj je ugroženost kritičkog mišljenja i, prema tome, “bivanje na udaru” same slobode. Znanje se redefinira i tako reducira na isključivo profitabilno znanje, što dovodi društvene i humanističke nauke u opasnost od ukidanja i nestanka.

Prof. dr. Damir Marić je ukazao na to da, unatoč globalnom karakteru njenog značaja, knjiga prof. dr. Arnautovića ima osobitu vrijednost za lokalni kontekst jer našu pojedinačnost dovodi u vezu sa zbivanjima u svijetu. Kada je riječ o društvu koje je u knjizi opisano kao ono izgrađeno na neznanju, prof. dr. Marić ističe da se sveobuhvatna kriza koja postoji u njemu ne može objasniti samo kao kriza medija. Ipak, on je naglasio da knjiga prof. dr. Arnautovića nije puka analiza stanja u našim društvima, već predlaže lijek u obliku kulturne i prosvjetiteljske revolucije u kojoj se kao mjera ne postavlja zatvorenost, već umreženost sa svim kulturama suvremenog svijeta.

Prof. dr. Faruk Čaklovica je također upozorio na vrijednost knjige na globalnoj razini. Govorio je o budućnosti i strahu od nje s obzirom na mogućnost dalekosežnih posljedica društvene i kulturne situacije koju knjiga prof. dr. Arnautovića opsuje. Prof. dr. Čaklovica je knjigu “Estradna znanost i kultura konflikta” opisao kao onu kojom autor metodološki i analitički postavlja dijagnozu društva kojem su blokirane vitalne funkcije.

Autor knjige prof. dr. Samir Arnautović se kratko obratio publici govoreći o osobenom položaju koji ova knjiga ima u odnosu na knjige koje je ranije napisao. Knjiga “Estradna znanost i kultura konflikta” za koju je rekao da se i ona, poput Nietzscheove, u određenom smislu može shvatiti kao “knjiga za sve i nikoga”, između ostalih stvari, označava i najavljuje početak onoga čime se želi baviti u budućnosti – oblašću socijalne epistemologije, istakao je autor.