U ponedeljak, 12. 11. 2012. godine u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Sarajevu održana je promocija zbornika radova sa XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa. Zbornik naslovljen „Hegel und die Moderne“ objavljen je u prestižnoj njemačkoj izdavačkoj kući Akademie Verlag u ediciji Hegel-Jahrbuch koja od 1961. godine objavljuje radove sa najznačajnijeg internacionalnog simpozija posvećenom Hegelu.

O zborniku, XXVIII Internacionalnom Hegelovom kongresu i njihovom značaju za akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine su govorili prof. dr. Jasmin Džindo, prodekan za naučno istraživački rad i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Vahidin Preljević, kao jedan od priređivača zbornika, prof. dr. Damir Marić, kao jedan od članova organizacijskog komiteta Kongresa i prof. dr. Samir Arnautović, predsjednik Filozofskog društva Theoria i vođa organizacijskog komiteta XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa.

Prodekan prof. dr. Jasmin Džindo naglasio je važnost internacionalnog i interdisciplinarnog karaktera Kongresa i zbornika i skrenuo pažnju na značaj istih za Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, ali i bosanskohercegovačku akademsku zajednicu u cjelini. Nakon čestitke organizatorima Kongresa i priređivačima zbornika, kao i svim autorima prodekan prof. dr. Jasmin Džindo izrazio je želju da će Filozofsko društvo Theoria nastaviti sa organizacijom sličnih manifestacija i objavljivanjem sličnih zbornika i u budućnosti.

Doc. dr. Vahidin Preljević kratko je predstavio sadržaj zbornika i njegovu genezu, naglasivši da je riječ o prvom tomu koji pokriva samo dio tema koje su obrađene na XXVIII Internacionalnom Hegelovom kongresu. Doc. dr. Preljević je naglasio da je objavljivanjem zbornika „Hegel und die Moderne“ mlađim znanstvenicima pružena jedinstvena prilika da svoj rad vrednuju u internacionalnoj znanstvenoj zajednici.

O značaju XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa govorio je prof. dr. Damir Marić. Profesor Marić istakao je širinu tema koje su obrađene na Kongresu i interdisciplinarni karakter objavljenih radova.

Prof. dr. Marić je čestitao priređivačima i svim autorima čiji su radovi objavljeni, naglasivši da je XXVIII Internacionalni Hegelov kongres najznačajniji znanstveni događaj u povijesti bosanskohercegovačke znanstvene zajednice.

Prof. dr. Samir Arnautović čestitao je svim autorima čiji su radovi objavljeni u zborniku, a posebno mladim znanstvenicima koji su svojim objavljenim radovima potvrdili kvalitet bosanskohercegovačkog znanstvenog kadra. Profesor Arnautović je posebno istakao značaj zbornika za sve humanističke i društvene znanosti, a ne samo filozofiju, kao i značaj zbornika za internacionalizaciju filozofije i akademskog rada u Bosni i Hercegovini.Na kraju promocije najavljen je simpozij na temu „Kultura konflikta i njeno prevladavanje“ koji će krajem mjeseca biti održan u Sarajevu.