Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, određeno stanjem pandemije koronavirusa, kao i striktno ograničenim brojem prisutnih, Filozofsko društvo Theoria organiziralo je svečanu Akademiju u povodu obilježavanja 10 godina od održavanja najvećeg znanstvenog događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Akademija je održana 15. 2. 2021. u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta sa početkom u 12,00 h. Ekspoze o Hegelovom kongresu, njegovoj organizaciji, realizaciji i nasljeđu podnio je predsjednik FDT, prof. dr. Samir Arnautović. Nakon predsjednika FDT govorili su prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor UNSA u mandatnim periodima od 2006. do 2012. i prof. dr. Emir Turkušić ministar znanosti KS u mandatu od 2002. do 2006., koji su svojom svesrdnom pomoći podržali održavanje najvećeg znanstvenog skupa u BiH.

Tokom oficijelnog dijela Akademije podsjetili smo se da je najveći znanstveni događaj u povijesti Bosne i Hercegovine, XXVIII Internacionalni Hegelov kongres održan od 15. do 19. septembra 2010. godine. Sarajevo i Bosna i Hercegovina tih dana i u tom vremenu, bili su, bez sumnje, jedan od međunarodno priznatih centara filozofske misli. Uostalom, samo dobijanje organizacije i održavanje Kongresa u Sarajevu svjedoči tome da je naša filozofska zajednica, prije svega Filozofsko društvo Theoria, bilo međunarodno priznato! Da je bilo puno razloga za to, pokazala su i pisma koja su nakon Kongresa stizala na adresu Theorie, u kojima se izražavala zahvalnost i respekt u pogledu organizacije i kvalitativne razine na kojoj je Kongres bio održan. Takvo pismo došlo je i od predsjednika Internacionalnog Hegelovog društva iz Berlina, kolege Andreasa Arndta.

U tom smislu, nakon deset godina, Hegelov kongres se za našu zajednicu pokazuje poticajem i putokazom prema novim iskoracima u filozofiji, ali i znanost uopće. On je nesumnjiva potvrda da se kvalitetnim i upornim radom mogu postići rezultati međunarodne validnosti. Konačno, Hegelov kongres je pokazao da ništa nije nedosegljivo, ukoliko se radi na tome. Na iskustvima Hegelovog kongresa mogli smo vidjeti da mladi ljudi trebaju ideale da bi sebe mogli učiniti boljim nego što jesu, da je zadaća starijih da ih upute u to. Nedaće i destruktivne snage ne mogu zaustaviti djelovanje koje stremi Dobru, a koje je jedini način da se cijela društvena zajednica pokrene u pravcu ostvarivanja još od antike postavljenog ideala boljeg života. Zato će Filozofskog društvo Theoria nastaviti raditi na onim principima na kojim je bio postavljen XXVIII Internacionalni Hegelov kongres. Završavajući ekspoze, profesor Arnautović istakao je da: “Naša današnja prisutnost na ovoj Akademiji, takvo opredjeljenje potvrđuje i svjedoči tome!”

Na kraju oficijelnog dijela Akademije, u ime FDT, moderatorica programa Šejla Avdić, prisutne je pozvala na koktel i nastavak diskusije, koji su bili organizirani u restoranu Kulin dvor. Diskusija i evociranje sjećanja na dane kada je Sarajevo bilo centar filozofske misli, vođena je u krugu dvadesetak sudionika uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.