Filozofsko društvo Theoria je 31. 10. i 1. 11. 2014. organiziralo tradicionalni internacionali filozofski simpoziji “IDEJA SOCIJALIZMA-BH TELECOM”.

“Ove godine smo sa ovim znanstvenim skupom, obilježili dvanaest godina rada našeg Društva i u znanstvenim diskusijama elaborirali temu ideje socijalizma”, kazao je predsjednik Društva Samir Arnautović.

Simpoziji je okupio veliki broj izlagača iz regiona i zemalja EU, dajući istovremeno i mogućnost mladim znanstvenicima da izlože svoje isitraživačke rezultate.

“Tokom dva dana trajanja simpozija, prisutni su mogli čuti zanimljive interpretacije fenomena socijalizma, kao i kritičke opservacije koncepcije socijalističkog društva. Tako su predmetom rasprava bili fenomen rada, umjetnosti, kulture, odnosa teorije i prakse, kao i pitanje ideologije na kojoj su se zasnivala i održavala socijalistička društva. Posebnu važnost imale su rasprave u kojima su sudjelovali skoro svi sudionici i davali svoj doprinos elaboracuji pojedinih tema i pitanja”, istakao je Arnautović.

Podsjetimo, održavanjem XII internacionalnog filozofskog simpozija, Filozofsko društvo “Theoria” je nastavilo sa kontinuiranim podržavanjem razvoja filozofske misli u Bosni i Hercegovini. Planirano je da izlaganja sa ovog simpozija budu objavljena u časopisu za filozofiju “Theoria”, čija bi priprema trebala biti završena do kraja godine. Izlazak ovog broja časopisa, svakako će predstavljati doprinos kontinuitetu djelovanja FDT-a na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i regiona u cjelini.