Deset godina postojanja FDT za Bosnu i Hercegovinu, akademsku zajednicu UNSA i grad Sarajevo, uistinu ima poseban značaj. FDT su osnovali, u to vrijeme, mladi znanstvenici, koji su još uvijek radili na svojoj punoj afirmaciji. Tada se to činilo utopijskim ciljem, učiniti da Sarajevo postane mjestom okupljanja značajnih imena suvremene filozofije i mjestom na kojem se filozofijska misao može izlagati na razini evropskih centara. Kao studenti, nismo imali tu mogućnost i željeli smo je otvoriti za naše studente.

Također smo željeli pokazati da Sarajevo nije samo područje konflikta, te da je to grad sa dugom orijentalno-zapadnom tradicijom, a Bosna i Hercegovina evropska zemlja osobenog identiteta. Danas se u Zamaljskom muzeju nalazimo sa tom namjerom da naši gosti vide nešto od naše tradicije, a mi da se podsjetimo da je tradicija utemeljujući dio budućnosti. Filozofijska misao, sasvim sigurno, tome doprinosi u najvažnijem segmentu.

Važna zadaća FDT je afirmacija mladih ljudi, znanstvenika koji tek razvijaju svoju misao i tek artikuliraju svoje područje interesovanja. To će biti i trajno opredjeljenje našeg budućeg rada.

Ono što je možda najinteresantnije, jeste da FDT svojim djelovanjem objedinjuje različne interese i ljude iz različnih područja društvenog djelovanja. Naši prijatelji i partneri koji nas podržavaju dolaze iz oblasti znanosti, biznisa, politike, medicine, umjetnosti, kulture, medija, javnog života, iz svih oblasti društva.

Na taj način pokazujemo da filozofija nije hermetična i iz života isključena ljudska djelatnost, nego temeljan odnos prema svim životnim pitanjima i problemima. Filozofija je misao u vremenu i kao takva nije indiferentna na fenomene životnog svijeta i njihovu neposrednost. Zato o moderni želimo govoriti na najzahtjevnijoj znanstvenoj razini, dajući šansu mladim ljudima da u polazištu budu određeni visokom razinom filozofijskih rasprava.

Ne mogu a da se radi toga ne zahvalim našim prijateljima Hans-Peter Grosshansu, Andreasu Arndtu, Manfredu Franku, Pirminu Steckeleru, Bärbel Frischmann, Wioleti Weibel, Hansu Lenku, Ingolfu Dalferthu, Güntheru Krucku, Kurtu Appelu, Juri Zovku, Mirku Wischkeu, Bernhardu Waldenfelsu, Walteru Jeschkeu i drugima koji su u prvih deset godina bili sa nama. Čak i onda kada nismo bili fizički zajedno, mi smo bili istinska filozofijska i znanstvena zajednica. Naše prijateljstvo i suradnja zasnivaju se na duhovnoj i misaonoj povezanosti, koja se objektivira u prijateljstvu i realnosti zajedničkog znanstvenog djelovanja.

Dopustite mi na kraju da, kao predsjednik FDT, čestitam prvo desetljeće svim našim članovima i zahvalim se našim prijateljima, koji su nas u proteklom desetljeću podržavali i realno omogućavali da radimo na razvoju filozofijske misli. Neke od njih ćete danas i čuti u kratkim obraćanjima, a većinu možete vidjeti u ovom lijepom ambijentu Zemaljskog muzeja.

Hvalam Vam i želim da se u narednih deset godina što češće i duže viđamo, te da se ponovno sretnemo na istom mjestu u povodu obilježavanja drugog desetljeća FDT!