U utorak 20. 10. 2020. u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, održan je četvrti Memorijal Jasmin Džindo. Dajući uvodnu riječ na ovom skupu predsjednik FDT prof. dr. Samir Arnautović posjetio je na značaj djela Jasmina Džinde, dopredsjednika FDT, on je naglasio da značaju djela profesora Džinde, pored priznanja Grada Sarajeva svjedoči i ljetošnji međunarodni znanstveni skup italijanista koji je bio posvećen Jasminu Džindi.

U ime Grada Sarajeva i Općine Centar skupu se obratio gospodin Nuko Grebović vijećnik Općinskog vijeća Centar i Gradskog vijeća Sarajevo. Grebović je istakao da je djelo Jasmina Džinde postalo poznato i značajno ne samo za znanstvenu zajednicu, nego i za naše društvo uopće. U tom smislu gospodin Grebović je istakao svoju dalju neupitnu podršku FDT koje svojim radom svejdoči ozbiljnim znanstvenim rezultatima koji se postižu u oblasti humanističkih i duhovnih znanosti u BiH.

U ime dekanata Filozofskog fakulteta skupu se obratio prodekan Amir Duranović, koji je govorio o znanstvenoj referentnosti Jasmina Džinde i doprinosu koji je on dao u razvoju Filozofskog fakulteta, Duranović je izrazio podršku radu FDT i zadovoljstvu činjenicom da FDT kao znanstveno udruženje danas značajno doprinosi uspostavljanju tradicije znanstvenog mišljenja u BiH.

Najveći dio Memorijala bio je određen izlaganjem kolegice Šejle Avdić, koja je referatom na temu „Brunova koncepcija mnoštva svjetova“ ukazala na značaj talijanskih filozofa u razvoju Evropske zajednice. Šejla Avdić je u svom izlaganju naglasila da Bruno prvi ukazuje na problem koji se razvija iz ne-znanja koje nosi masku znanja. Određenjem čovjeka kao umstvenog bića i prikazom njegove suprotnosti, nastoji prikazati šta nas čini dijelom Jednog, a šta narušava taj sukcesivni niz. Ključno je prepoznati i odrediti problem, jer samo tada smo u mogućnosti izvršiti kretanje, tj. promjenu. Na tom pravcu Bruno izgrađuje koncepciju mnoštva svjetova, koja je predstavljala najznačajniji korak u rušenju srednjovjekovnih dogmi i uspostavljanju modernih principa znanja.

Oficijelni dio Memorijala nastavljen je u otvorenim raspravama koje su vođene tokom prigodnog koktela u restoranu Kulin dvor. Ovogodišnji Memorijal održan je uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, uključujući i ograničen broj sudionika.

Zaključak četvrtog Memorijala Jasmin Džindo u organizacijskom smislu je sažet u stavu da će i naredni Memorijali sadržinski biti ispunjenji referatima o talijanskim filozofima.

Manifestacija je ocjenjena kao znanstveni događaj visoke akademske razine i nesumnjivog doprinosa promocije znanosti i kulture u BiH.