Od 18. do 20. maja 2012. godine u organizaciji Filozofskog društva Theoria i Univerziteta u Sarajevu uspješno je održan X Internacionalni simpozij.

Simpozij na temu „Moderna i sekularizacija“ privukao je neke od najznačajnijih predstavnika suvremene filozofije, koji su u svojim izlaganjima i raspravama razmatrali temeljne odrednice moderne i povijesne, društvene i druge aspekte procesa sekularizacije.

Prvog dana simpozija predavanja su održali prof. dr. Bärbel Frischmann na temu „Značaj Nietzscheove filozofije za sekularizaciju“, prof. dr. Jure Zovko na temu „Subjektivitet i humano samopotvrđivanje“, prof. dr. Hans-Peter Grosshans na temu „Povratak religija u sadašnjosti između sekularizacije, religijskog pluraliziranja i individualiziranja“ i prof. dr. Samir Arnautović na temu „Moderna i pitanje sekularizacije“.

Predavanje na temu „Umstveni razvoj povijesti u izvanrednosti religije“ održao je prof. dr Kurt Appel, nakon čega je uslijedilo izlaganje doc. dr. Vahidina Preljevića na temu „Nastajanje kulture u romanti-zmu i sekularizaciji“. Prof. dr. Andreas Arndt izlagao je na temu „Posvjetovljenje slobode. Dijalektika sekularizacije kod Hegela i Marxa“, a dr. Samir osmančević je održao predavanje naslovljeno „Sekularizacija i mišljenje povijesti. Konačne perspektive“. Nakon predavanja, učesnici simpozija su u večernjim satima u Bosanskom kulturnom centru prisustvovali izvedbi Beethovenove Devete simfonije.

Predavanjem na temu „Religija i subjektivnost“, Toni Renić je otvorio seriju predavanja drugog dana simpozija. Nakon njega, prof. dr. Asim Mujkić je održao predavanje naslovljeno „Pragmatizam i prevladavanje moderne prema demokratizaciji kulture“. Prof. dr. Günter Kruck je održao predavanje na temu „Supstitucija i prevođenje. Sekularizacija religije kod Jurgena Habermasa“. Prof. dr Ljubiša Prica predavao je na temu „Odlike moderne misli u novom ateizmu“.

Prof. dr. Ingolf Dalferth izlagao je na temu „Religija i dijalektika selularizacije“, a Tomislav Zelić na temu „Aporetika religije i sekularizacija modernog društva“. Prof. dr. Pirmin Stekeler predavao je na temu „Šta bi bio svjetovni moral i sekularna država?“, a Kemal Čuzović je održao predavanje naslovljeno „Sekularna konstitucija religije“.

Rasprave i komentari koji su slijedili sva predavanja obilježili su simpozij i prema riječima učesnika značajno doprinijeli produbljivanju postavljene teme.

Treći dan simpozija obilježilo je predavanje prof. dr. Manfreda Franka i proslava desete godišnjice postojanja i djelovanja Filozofskog društva Theoria.

Na početku manifestacije, predsjednik Filozofskog društva Theoria prof. dr. Samir Arnautović se zahvalio svim učesnicima simpozija i dugogodišnjim partnerima Društva na podršci i izrazio svoju uvjerenost u nastavak suradnje sa starim i novim prijateljima Društva. Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Faruk Čaklovica, istakao je značaj postojanja Filozofskog društva Theoria za jednu poslijeratnu sredinu i zahvalio se na svemu što su članovi društva do sada učinili za promociju naprednih kulturnih vrijednosti i razvoj akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo, gospodin Fikret Musić, ukazao je na značaj postojanja Filozofskog društva Theoria u vremenu kada naše društvo usmjerava sve svoje kapacitete na razvoj i napredak i čestitao članovima Društva na dosadašnjem radu, posebno naglasivši spremnost i zainteresiranost Vlade Kantona Sarajevo za buduću suradnju sa Društvom.

Gospodin Igor Kamočaji pozdravio je sve prisutne u ime prof. dr. Alije Behmena, gradonačelnika Grada Sarajeva, i čestitao Filozofskom društvu Theoria na deset godina uspješnog rada. Gospodin Kamočaji je pohvalio napore članova Društva na promociji Grada i unaprjeđenju naše kulturne zajednice i pozdravio buduću suradnju Grada i Društva.

Gospodin Nazif Hasanbegović, direktor marketinške agencije CMC, pohvalio je dosadašnji rad Filozofskog društva Theoria, naglašavajući da nakon deset godina uspješnog djelovanja o Filozofskom društvu Theoria danas možemo govoriti kao o prvom filozofskom brendu u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Suad Muhibić, direktor Nacionalnog Tempus ureda u Bosni i Hercegovini, čestitao je predstavnicima Filozofskog društva Theoria deset godina uspješnog rada i izrazio želju za nastavak suradnje sa Društvom.

Nakon uvodnih govora uslijedilo je predavanje prof. dr. Manfreda Franka na temu „Nereligijske katedrale u vječitoj ‘Zimi moderne’. Razmišljanja o Casparu Davidu Friedrichu“. Prisutni su imali priliku upoznati se sa mišljenjem jednog od najznačajnijih filozofa danas, a pristupnost predavanju osigurana je i simultanim prijevodom izlaganja profesora Franka.

Nakon rasprave koje je uslijedila po okončanju predavanja profesora Franka, gospodin Rusmir Piknjač je ispred muzičke škole „Mali Mozart“ prisutne oduševio koncertom na harmonici. Učesnici simpozija druženje su nastavili koktelom i obilaskom Narodnog muzeja Bosne i Hercegovine.

Zajednički zaključak svih učesnika simpozija jeste da Filozofsko društvo Theoria predstavlja jednu od najznačajnijih filozofskih organizacija u regiji i da je i ovaj simpozij, kao i svaki dosadašnji organiziran od strane Društva, premašio očekivanja i produbio razmišljanja o krovnoj temi. Riječima profesora Andreasa Arndta, zahvaljujući aktivnostima Filozofskog društva Theoria Bosna i Hercegovina više nije usputna destinacija svjetskim filozofima, već važna tačka na evropskoj, ali i svjetskoj, filozofskoj mapi. Uvjereni smo da će tako biti i u budućnosti.